Kanapki: zdrowo i smacznie

Opublikowane przez Paulina Wójtowicz w dniu

Kanapki nie mają dobrej sławy – to jeden z najczęstszych posiłków, jakie eliminujemy (lub zastępujemy pieczywem chrupkim) na diecie odchudzającej. Kaloryczne, tuczące, zakazane – tyle złego się o nich mówi!

Tymczasem prawidłowo skomponowana kanapka jest świetnym elementem zdrowej diety i może stanowić doskonały element zbilansowanego posiłku – także podczas odchudzania!

Baza: pieczywo

Pieczywo jest źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dobrym wyborem będzie pieczywo graham lub razowe (im wyższy typ mąki, z jakiego zostało wykonane pieczywo, tym więcej składników odżywczych zawiera).

Dodaj źródło białka

Produkty białkowe zapewnią Ci długą sytość po posiłku, dlatego nie zapomnij o nich, komponując swoją kanapkę! Może być to na przykład twarożek, pasta rybna, jajko czy pasta z ciecierzycy – wybierz, co lubisz.

Wybierz dobre tłuszcze

Uwzględnij nieco oliwy z oliwek, orzechów czy awokado, w zależności od użytego produktu białkowego (produkty takie jak tłuste ryby, jajka, sery, hummus już zawierają w sobie źródło tłuszczu).

Nie zapomnij o porcji warzyw i/lub owoców

Koniecznie uzupełnij kanapkę o porcję warzyw i/lub owoców – są niskokaloryczne, sycące, bogate w błonnik, flawonoidy, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu wykazują właściwości prozdrowotne. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!


Kategorie: ARTYKUŁY