Źródła witaminy D w pożywieniu. Czy musisz przyjmować suplement?

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która wykazuje wielokierunkowe działanie na nasze zdrowie; między innymi reguluje homeostazę wapniowo-fosforanową, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, odpornościowego oraz endokrynnego. Synteza skórna jest głównym źródłem witaminy D, jednak w Polsce działanie promieni słonecznych jest wystarczające jedynie przez kilka godzin dziennie w okresie letnim: od maja do września, po spełnieniu kilku warunków.
Witaminę D możemy dostarczyć także z dietą, lecz jej występowanie w naturze jest bardzo ograniczone. To powoduje, iż niedobór witaminy D jest bardzo powszechny – obecnie szacuje się, iż dotyka nawet 90% Polaków. Niedobór witaminy D zaburza funkcje wszystkich układów organizmu i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, chorób autoimmunologicznych, jak również zaburzeń psychologicznych.
Według najnowszych rekomendacji dla mieszkańców Polski, opublikowanych 31 maja 2018 roku, ilość witaminy D w pożywieniu jest niewystarczająca, aby pokryć nasze codzienne zapotrzebowanie, dlatego zalecana jest suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym (choć latem jest nadal rekomendowana i bezpieczna) w indywidualnie dobranej dawce.
Jak widać, zakładając podstawową dawkę 2000 IU witaminy D, należałoby spożywać dziennie 37 żółtek jaj lub nawet 500 litrów mleka, aby zaspokoić zapotrzebowanie. Najbogatsze produkty w witaminę D to węgorz i dziki łosoś, lecz te produkty są dość drogie i trudno dostępne, dlatego nie spożywamy ich na co dzień w takich ilościach. Natomiast koszt włączenia suplementacji witaminą D to zaledwie kilka-kilkanaście złotych miesięcznie, a preparaty dostępne są w każdej aptece czy internetowo.
Nie zwlekaj z suplementacją! W tym artykule znajdziesz odpowiedź, jaką dawkę witaminy D powinnaś przyjmować, czy przyjmować ją wraz z popularną witaminą K oraz czy przed suplementacją należy wykonać badanie kontrolujące poziom witaminy D w organizmie.
Rusińska A, Płudowski P, Walczak M, Borszewska-Kornacka MK, Bossowski A, Chlebna-Sokół D, Czech-Kowalska J, Dobrzańska A, Franek E, Helwich E, Jackowska T, Kalina MA, Konstantynowicz J, Książyk J, Lewiński A, Łukaszkiewicz J, Marcinowska-Suchowierska E, Mazur A, Michałus I, Peregud-Pogorzelski J, Romanowska H, Ruchała M, Socha P, Szalecki M, Wielgoś M, Zwolińska D, Zygmunt A, Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland—Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies—2018 Update, Front. Endocrinol, 2018.