Potrzebujesz:

na około 4-6 sztuk

  • mąka pszenna pełnoziarnista (czyli typ 2000; możesz także użyć typu 1850 (graham) lub pomieszać z mąką o niższym typie, jeśli lubisz delikatniejsze wypieki) – 250g
  • świeże drożdże – 25g
  • cukier – 5g (nie bój się, zjedzą go drożdże!)
  • oliwa z oliwek – 10g
  • większa szczypta soli
  • ciepła woda – około 2/3 szklanki
  • wybrane składniki do wypełnienia pity

 

Wykonanie:

Do pokruszonych drożdży dodaj cukier, zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj oliwę, rozczyn z drożdży i wyrabiając ciasto, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aby ciasto było gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, następnie podziel je na równe części i z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Placki po jednym kładź na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i co chwilę obracaj na drugą stronę – po chwili placek spęcznieje jak poduszka, tworząc w środku kieszonkę. Po wystudzeniu pit, możesz je nafaszerować ulubionymi składnikami.

 

 

 

Kategorie: ZDROWE PRZEPISY

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.