Pełnoziarnista pita
Potrzebujesz:
na około 4-6 sztuk
- mąka pszenna pełnoziarnista (czyli typ 2000; możesz także użyć typu 1850 (graham) lub pomieszać z mąką o niższym typie, jeśli lubisz delikatniejsze wypieki) – 250g
- świeże drożdże – 25g
- cukier – 5g (nie bój się, zjedzą go drożdże!)
- oliwa z oliwek – 10g
- większa szczypta soli
- ciepła woda – około 2/3 szklanki
- wybrane składniki do wypełnienia pity
Wykonanie:
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier, zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj oliwę, rozczyn z drożdży i wyrabiając ciasto, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aby ciasto było gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, następnie podziel je na równe części i z każdej części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Placki po jednym kładź na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i co chwilę obracaj na drugą stronę – po chwili placek spęcznieje jak poduszka, tworząc w środku kieszonkę. Po wystudzeniu pit, możesz je nafaszerować ulubionymi składnikami.
0 Komentarzy