Polecane książki dla psychodietetyków

Opublikowane przez Paulina Wójtowicz w dniu

Zebrałam w jednym miejscu polecaną literaturę dla specjalistów z zakresu psychodietetyki, zmiany zachowań zdrowotnych, psychologii odchudzania i zaburzeń odżywiania. Poniższe pozycje pomogą zrozumieć wiele ważnych zagadnień oraz ulepszyć narzędzia pracy.

Wpis będzie aktualizowany, aby zawierał zbiór najlepszych książek o psychodietetyce.

Intuitive Eating

 4th Edition

Autorki: Evelyn Tribole, Elyse Resch

Rok wydania: 2020

Obowiązkowa pozycja na półce (psycho)dietetyka. Rozwija koncepcję Jedzenia Intuicyjnego – podejścia, które odrzuca mentalność diet i uczy świadomego jedzenia w zgodzie ze sobą. Książka po raz pierwszy wyszła w 1995 roku i jest systematycznie aktualizowana, uzupełniona o najnowsze badania naukowe i doświadczenie autorek. W 2020 roku opublikowane zostało 4 wydanie, które jeszcze nie doczekało się tłumaczenia na język polski.

Psychologia odżywiania się

Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych

Autorka: Jane Ogden

Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

Rok wydania: 2011

Jane Ogden – profesorka psychologii zdrowia – na podstawie badań omawia przyczyny i konsekwencje stosowania restrykcyjnych diet, znaczenie pożywienia, źródła niezadowolenia z ciała czy kwestie wyborów żywieniowych.

Psychodietetyka

Autorka: Anna Brytek-Matera

Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie

Rok wydania: 2020

To pierwszy w Polsce podręcznik do psychodietetyki. W książce znajdziemy podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, prawa żywnościowego, dietoprofilaktyki, stylów jedzenia, psychologii odchudzania, zmiany nawyków, a także kultury fizycznej.

Dialog motywujący

Jak pomóc ludziom w zmianie

Autorzy: William R. Miller, Stephen Rollnick

Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskego

Rok wydania: 2014

To obowiązkowa pozycja dla każdego specjalisty zajmującego się zmianą. Dialog Motywujący to udowodniona naukowo metoda, która pomaga uruchomić własną motywację i zasoby do zmiany.

Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości

Teoria i praktyka

Autorki: Anna Brytek-Matera, Kamila Czepczor-Bernat

Wydawca: Difin

Rok wydania: 2020

Autorki omawiają najnowsze modele kliniczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia otyłości. Przedstawione dane pozwalają lepiej zrozumieć uwarunkowania otyłości, wpływ emocji na zachowania żywieniowe czy proces kształtowania się obrazu ciała.

Jedzenie pod wpływem emocji

Autorki: Anna Brytek-Matera, Kamila Czepczor-Bernat

Wydawca: Difin

Rok wydania: 2017

Książka wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój raz dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia.

Zaburzenia odżywiania

Autorka: Anna Brytek-Matera

Wydawca: PZWL Wydawnictwo Lekarskie

Rok wydania: 2021

Książka porusza problem zaburzeń odżywiania – od klasyfikacji i kryteriów diagnostycznych, przez patomechanizmy działania, po formy leczenia.

Kategorie: ARTYKUŁY

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.