Czy ocet jabłkowy odchudza?

Opublikowane przez Paulina Wójtowicz w dniu

Spala tłuszcz, zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm – internet zachwala stosowanie octu jabłkowego, przedstawiając go jako „eliksir” na odchudzanie.

A co na to nauka?

Jak w przypadku każdej „rewolucyjnej” metody odchudzającej, o której jest głośno w sieci, wskazana jest zdrowa dawka sceptycyzmu.

W rzeczywistości badań naukowych z udziałem ludzi mamy niewiele – a te, które są, mają wątpliwą metodologię (np. badania korelacyjne (które nie informują o związku przyczynowo skutkowym) z małą ilością uczestników i przez krótki okres, brak dobrej metaanalizy). Jednak analizując dostępne dane, możemy wysunąć wstępne rozważania:

Ocet jabłkowy może mieć potencjalne zalety:

  • Bada się jego znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób lipidowych – kilka niewielkich badań wykazało pozytywny wpływ octu jabłkowego na profil lipidowy (obniżając poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL);
  • Ocet jabłkowy może być dobrym elementem w diecie wegetariańskiej, ponieważ jego dodatek do posiłków, wspomaga wchłaniania żelaza niehemowego;
  • Zauważa się wolniejsze opróżnianie żołądka, co może mieć potencjalnie pozytywny wpływ na proces trawienia, poziom cukru i dłuższą sytość po posiłku;
  • Może sprzyjać odchudzaniu – w jednym z badań, spożywanie 15 ml octu jabłkowego do 2 posiłków dziennie, w połączeniu ze zbilansowaną dietą redukcyjną i aktywnością fizyczną, przyczyniło się do nieco większej utraty masy ciała, zmniejszeniu tkanki tłuszczowej trzewnej i poprawie wskaźników lipidowych.

Jednak ocet jabłkowy może mieć też potencjalne wady:

  • U niektórych osób obserwuje się nieprzyjemne mdłości (lub inny dyskomfort ze strony układu pokarmowego) po spożyciu octu jabłkowego;
  • Nie zaleca się picia nierozcieńczonego octu jabłkowego – może uszkadzać szkliwo zębów;
  • Dieta bogata w ocet jabłkowy nie jest zalecana dla osób z chorobami nerek i przyjmujących leki obniżające poziom potasu. Zaleca się także ostrożność dla osób chorujących na cukrzycę;
  • Brak wystarczających dowodów naukowych sprawia, że spożywanie octu jabłkowego nie jest w jakikolwiek sposób określone – jaka dawka jest najlepsza? O jakiej porze dnia? Na czczo czy z posiłkiem? Na te – i wiele innych pytań – nie mamy aktualnie odpowiedzi.

Czy ocet jabłkowy to magiczny eliksir?

Choć ocet jabłkowy w sieci opisywany jest w samych superlatywach, nie ma to odzwierciedlenia w danych naukowych. Kilka krótkoterminowych badań na małych grupach ludzi to jeszcze za mało, aby zachwalać go jako skuteczny sposób na długotrwałą redukcję masy ciała.

Ocet jabłkowy nie jest niesamowitym eliksirem i nie zastąpi zbilansowanej diety i aktywności fizycznej, a koncentrowanie się na jednym produkcie, który rzekomo posiada wspaniałe właściwości to ślepa uliczka, w której czają się producenci „super” żywności, chcący zapełnić swoje kieszenie Twoimi pieniędzmi.

Autorzy badań spekulują, że za potencjalnym, pozytywnym wpływem octu jabłkowego na zdrowie mogą odpowiadać zawarte w nim flawonoidy – związki, które wykazują szereg dobroczynnych właściwości, a znajdziemy je w… owocach! Zaś wspomaganie odchudzania za pomocą octu jabłkowego może wynikać z powodowania mdłości (niezbyt przyjemny sposób na odchudzanie, prawda?) lub większej sytości poposiłkowej – a taki (lub lepszy!) efekt możemy uzyskać dbając o wysoki indeks sytości posiłków i uważne jedzenie.

Ocet jabłkowy może być potencjalnie dobrym dodatkiem np. do sałatki, lecz nie jest niezbędnym elementem diety. Z pewnością potrzebujemy więcej badań, aby sprawdzić wpływ octu jabłkowego na zdrowie i odchudzanie.


  1. Beheshti, Z., Chan, Y. H., Nia, H. S., Hajihosseini, F., Nazari, R., & Shaabani, M. (2012). Influence of apple cider vinegar on blood lipids. Life Science Journal, 9(4), 2431-2440.
  2. Khezri, S. S., Saidpour, A., Hosseinzadeh, N., & Amiri, Z. (2018). Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial. Journal of functional foods, 43, 95-102
  3. Shmerling, R. (2018). Apple cider vinegar diet: does it really work? Harvard Health Publishing
  4. Chen H, Chen T, Giudici P, Chen F. Vinegar functions on health: Constituents, sources, and formation mechanisms. Compr Rev Food Sci Food Saf 2016;15:1124-1138.
Kategorie: ARTYKUŁY